Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Knižní bestseller letošních Vánoc

Přečtěte si první ukázku z právě vycházející knihy Neuvěřitelné příhody z hor / Nahoru můžeš, dolů musíš. Knihu lze objednávat zde: http://www.albatrosmedia.cz/tituly/37346813/neuveritelne-prihody-z-hor/ Pěkní čtení! Autor.

Kamily první sprosté slovo

Kamila byla éterická bytost. Na cestách s námi ani tak nechodila, jako se spíše vznášela. Tu si utrhla ostružinku, tu borůvku, pohladila květinku, objala strom. Vlasy ji povlávaly kolem hlavy, jakoby je neustále čechral větřík. Její mléčná pleť při doteku slunka lehce červenala a vyskakovaly drobné pihy rozeseté po tváři jako hvězdy na noční obloze. Po světě chodila s lehce zasněným výrazem a na tváři jí pohrával hřejivý úsměv. Lidé v jejím okolí se stávali lepšími a zvěř jsme museli odhánět holemi, jak se chtěla nechat pohladit.

Kamlia byla éterická bytost. Les, kterým prošla, nebyl už pak stejný.

Toho roku jsme se ocitli ve slavné vsi na ukrajinské Koločavě. Spisovatel Ivan Olbracht sem zasadil svůj nejslavnější příběh o loupežníkovi Nikolaji Šuhajovi. Za odměnu mu místní zasadili bystu na zahradu místní školy a dle jejího výrazu, nebyl spisovatel rád.

Již jsme prošli první nádhernou Poloninu Svidovec a v Koločavě jsme potřebovali hlavně doplnit jídlo na druhou z nich- Poloninu Krásnou. Tyto Poloniny jsou i v rámci ostatních hor a zemí specifické. Jedná se o dlouhé hřebeny, které jsou na úbočích zarostlé hustými lesy, ale samotné hřebeny jsou obnažené a zůstávají zde pouze louky. Cesta se spíše houpá, než aby zlobila příkrými srázy, a výhledy jsou na všechny strany úchvatné.

Nás ale v Koločavě potkal nečekaný problém- vůbec nikoho jsme zde nemohli najít. Všechny dveře byly zavřené a nikde ani živáčka. Teprve kolem poledne se proti nám vypotácela postava jakési ženy, která dle svých slov: „V létě uklízí v místní škole a přes rok zde učí chemii.“ Díky ní jsme se i dozvěděli prostý důvod, proč ve vsi nikdo není. Den předtím měl svátek Ivan. A jelikož polovina mužské populace na Ukrajině je Ivan, znamená to, že se po tomto svátku na další dva dny život zastaví a buď se slaví, nebo vyspává.

Paní nás vzala do místního muzea věnovaného onomu jedinému slavnému rodákovi, zdejší expozice by však dokázala rozplakat patrně i jeho největšího fanouška. Paní naštěstí měla klíč i od místní prodejny potravin, takže jsme nemuseli čekat, až se probere starosta, kterému shodou náhod patřila. Ta prodejna, ne ta paní.

Nakoupili jsme spoustu jídla na další přechod. Alkohol jsme koupit nemohli, ten byl vyprodán včetně vod po holení. Na Ukrajině se zjevně oslavy berou vážně. Dáša s Kamilou ale ještě chtěly koupit něco jiného než obligátní chleba, rýži, sýr a kečup. Zjevně se jim nelíbila naše zábava posledních dnů, kdy nám docházelo všechno jídlo a tak se hrály soutěže typu: Která věc zplesniví poslední? (vyhrál tavený sýr o den před chlebem), či: Jak nejlépe sundat plíseň z chleba? (druhou stranou lžičky). Po dlouhém vyjednávání, během kterého paní usnula na kase, se rozhodly koupit dvacet vajíček, že je budeme mít k večeři. Krosny byly narvané k prasknutí, a tak je Kamila musela nést ještě s jablky v igelitce v ruce. Rozloučili jsme se tedy s paní, které se zjevně ulevilo, že už jdeme pryč, a opustili Koločavu, jejíž obyvatele čekal den plný bolesti a utrpení.

Značka- pokud tedy někdy nějaká byla- zmizela přibližně půl kilometru za Koločavou. Na to jsme ale byli zvyklí a tentokrát to ani nevadilo. Přechod Polonin vede po hřebenu, stačilo si tedy vybrat ten nejvyšší a vystoupat na něj lesem. S čím jsme ale nepočítali, byl močál, který se rozprostíral mezi námi a lesem na úpatí. Jak jsme si vyzkoušeli, přeskakování vody a propadání do bahna s narvanou krosnou na zádech přestane člověka bavit přibližně po půl minutě. Dostat se přes toto místo nás stálo spoustu sil, hlavně těch psychických. Částečně jsme se brodili, částečně klouzali a hlavně propadali bahnem. Když jsme se konečně vymotali, byla hlavní barvou našich oděvů hnědá. PJ, který uklouzl kousek před koncem, měl za uchem lopouch a v očích šílený výraz. Vedoucí Kuře již nebylo vesele žlutě oranžové, ale vypadalo jako malá hnědá nutrie po zásahu elektrickým proudem.

.... pokračování v knize.

Autor: Martin Úbl | pondělí 20.11.2017 13:01 | karma článku: 10,93 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Martin Úbl

Jak jsme poprvé lezli na šestitisícovku

Zvoní budík a na displeji je 00:03. Ospale na něj mžouráme a snažíme si vzpomenout, čí to byl dole v La Pazu nápad, vyskákat si na konec treku po Bolívii na šestitisícovku,

22.11.2019 v 12:53 | Karma: 13,63 | Přečteno: 441x | Diskuse| Cestování

Martin Úbl

Kouzlo JV Asie v našich příhraničních vesničkách

Na našich hranicích funguje kouzlo. Z malebné německé vesnice se při vstupu na naše území nedostanete do Česka, ale přímo skočíte do Jihovýchodní Asie s tím nejhorším, co nabízí.

29.4.2019 v 13:01 | Karma: 21,31 | Přečteno: 786x | Diskuse| Cestování

Martin Úbl

Trénink na závody je pro sraby!

Kamarád si pořídil novou přítelkyni. Kamarád se rozhodl ukázat přítelkyni, že je borec. Kamarád se přihlásil na 30ti kilometrový závod na běžkách. Kamarád skoro zemřel. Zde je průběh jeho závodu, kde zanechal opravdu dojem:

22.1.2019 v 13:00 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Sport

Martin Úbl

Chcete sado-maso wellness rehabilitace?

Po operaci ramene mi byla nabídnuta možnost hospitalizace v rámci rehabilitací. Několik stovek za den, nekup to. Zdraví mám jen jedno, tak jsem souhlasil. Netušil jsem, že si platím za bolest, bolest a bolest.

13.2.2018 v 13:08 | Karma: 27,33 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Ostatní

Martin Úbl

Pánská návštěva v... dámském obchodě

Kamarádka dala prosbu na sociální síť. Že potřebuje něco vyzvednout v Praze a já se hloupě nabídl. Co tam nedala je, že to něco jsou šaty v jakémsi dámském obchodě, jehož jméno neumím vyslovit a musela mi ho třikrát zopakovat.

3.5.2017 v 13:01 | Karma: 23,33 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2659x
Nová kniha Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor /Jednou jsi nahoře, většinou dole:

https://www.databazeknih.cz/knihy/neuveritelne-uveritelne-prihody-z-hor-393044

 

Seznam rubrik